Site icon 2ND NEWS

Elhunyt John Amos, a legendás színész, 84 éves korában

John Amos, számos sikeres film és televíziós sorozat főszereplője, 84 éves korában elhunyt Los Angelesben, augusztus 21-én – erősítette meg a gyászhírt képviselője a Variety számára.

Fiának, Kelly Christopher Amosnak közleménye szerint: „Mély szomorúsággal tudatom önökkel, hogy édesapám elhunyt. Szíve aranyból volt, és az egész világon szerették. Apafiguraként tekintettek rá, és jó élete volt. Öröksége tovább él televíziós és filmes szerepeiben. Apám nemcsak az apám volt, hanem a legjobb barátom és példaképem.”

John Amos 1939. december 27-én született Newarkban, New Jersey-ben. Színészi karrierje 1970-ben kezdődött, amikor megkapta Gordon „Gordy” Howard szerepét a „The Mary Tyler Moore Show”-ban. Később a CBS „Good Times” című sorozatában James Evans Sr. szerepével vált ismertté. Ez volt az első televíziós műsor, amely egy afroamerikai, két szülős családot mutatott be, és Amos karaktere, a keményen dolgozó apa, gyorsan népszerűvé vált.

Amos egyik legemlékezetesebb szerepe Kunta Kinte felnőtt karakterének megformálása volt az ABC „Roots” című minisorozatában, amiért Emmy-jelölést kapott. A sorozat hatalmas sikert aratott, több mint 130 millió nézővel és kilenc Emmy-díjjal. Amos filmkarrierje során szerepelt az „Amerikába jöttem” című filmben és annak folytatásában, valamint olyan alkotásokban, mint a „Die Hard 2” és „A vadak ura”.

A színész pályafutása során számos televíziós sorozatban is feltűnt, köztük a „The West Wing”, „Two and a Half Men” és „The Ranch” című produkciókban. Utolsó televíziós szereplése a „Suits LA” című sorozatban volt.

John Amos nemcsak a képernyőn hagyott maradandó nyomot, hanem a színházban is. Írt, rendezett és szerepelt a „Halley’s Comet” című egyszereplős darabban, valamint a Broadway-n is megjelent August Wilson „Gem of the Ocean” című művében.

John Amos halála mély űrt hagy maga után a szórakoztatóiparban, de öröksége tovább él rajongói és kollégái szívében.

FacebookMastodonEmailShare
Exit mobile version