A kormány betiltotta az erkélynapelemeket, tovább szigorodtak a napelemek elhelyezésére vonatkozó szabályok

A szakmai szervezetek szerint a kormány új rendeletei akadályozhatják Magyarország klímacéljainak elérését, miközben más európai országok egyre inkább ösztönzik a megújuló energiaforrások használatát.

A Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség (MNNSZ) nemrégiben tiltakozott a kormány által tervezett napelemes szigorítások ellen. Ennek ellenére, a Szövetség állásfoglalását követően néhány órával megjelent a Magyar Közlönyben a településrendezési és építési követelményeket módosító rendelet, amely több mint 100 pontban szabályozza az építkezési és ingatlantervezési kereteket. A rendelet több ponton érinti a napelemek és napkollektorok telepítését, valamint a szélerőművek létesítését, amely alapvető változásokat hoz az energetikai iparág számára.

Az új szabályozás szigorítja a napelemek telepítésére vonatkozó feltételeket. Az egyik legfontosabb változás, hogy részletes szabályozás vonatkozik a tetőkön, homlokzatokon, közterületen, térburkolatként és parkolók árnyékolására történő napelem-elhelyezésre. Vegyes építésű övezetekben is szigorúbb feltételek mellett telepíthetők napelemek.

A szélerőművek telepítésére vonatkozó szabályozás is jelentősen változott. Az új rendelet meghatározza, hogy szélerőművek csak a beépítésre szánt területektől 700 méteres védőzónán kívül helyezhetők el. Ezen felül a Magyar Honvédség radarjaihoz és katonai repülőterekhez közeli területeken (40 illetve 15 kilométeres távolságon belül) nem lehet új szélerőműveket létesíteni, a meglévő szélerőművek magasságát nem lehet növelni, és ezek bővítése is tilos.

Bár az új szabályozás enyhít a korábbi szélerőmű-stopon, amely szerint 2029-ig nem létesülhetett volna új szélerőmű Magyarországon, a feltételek továbbra is komoly korlátozásokat jelentenek. Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint 2029 előtt nem várható új szélturbina telepítése.

Szilágyi László, az MNNSZ alelnöke, élesen kritizálta a kormány döntéseit. Közösségi oldalán felháborodását fejezte ki, mondván: “Fel vagyok háborodva! Veszek egy nagy levegőt és egyeztetek a többi szakággal, majd kiadunk egy hivatalos állásfoglalást.”

A szakmai szervezetek aggodalma érthető, mivel az új szabályozások jelentősen befolyásolhatják a megújuló energiaforrások terjedését Magyarországon. Míg más európai országok, mint például Ausztria, egyre inkább támogatják a megújuló energiaforrások használatát, Magyarországon az új rendeletek komoly akadályokat állíthatnak a klímacélok elérése elé.